Het vinden van balans is in dit tijdperk geen gemakkelijke opgave. Young professionals hebben hoge verwachtingen, een vol sociaal leven naast hun werk en ervaren druk om te presteren. 75% ervaart op regelmatige basis stress en maar liefst 18% heeft burn-out klachten. Helder is dat het voor young professionals een uitdaging is om de eigen energie goed te managen.
We gaan steeds meer van functies naar rollen. Medewerkers worden op projecten ingezet en zo maken we gebruik van ieders talent om het doel te bereiken. Functies staan niet meer in steen gegrift. Banen zijn meer fluïde en taken worden dusdanig verdeeld zodat het optimale van de workforce benut wordt. Mooie ontwikkeling, echter het doet wel een groot beroep op zelfkennis, zelfsturing en pro-activiteit.
Millennials zijn opgegroeid in een wereld waarin ze alles wat ze vinden tegen iedereen kunnen zeggen. Tot ze aan het werk gaan… Ze kunnen de werkvloer té open, onbevangen of onbeholpen betreden. Voelen niet altijd hoe de organisatiedynamiek op gebied van politiek, strategie en besluitvorming in elkaar zit. Vooral in complexe omgevingen is het van belang om organisatiesensitiviteit te ontwikkelen en te manoeuvreren in het politieke krachtenspel. Pas dan kun je dingen voor elkaar krijgen en als ‘frisse wind’ het verschil maken.
Millennials zijn de eerste generatie die vaardigheden en kennis inbrengen die oudere generaties op de werkvloer ontberen. Zo zijn ze van jongs af aan gewend om ouders te helpen met ‘digi problematiek’. Met andere woorden: ze zijn gewend aan het ‘mentoring-up’ principe. En ze vinden het ook nog eens geweldig om invloed te hebben.