Reverse mentoring
16386
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16386,page-child,parent-pageid-16247,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Reverse mentoring

Reverse mentoring training voor mentoren en mentees

Millennials zijn de eerste generatie die vaardigheden en kennis inbrengen die oudere generaties op de werkvloer ontberen. Zo zijn ze van jongs af aan gewend om ouders te helpen met ‘digi problematiek’. Met andere woorden: ze zijn gewend aan het ‘mentoring-up’ principe. En ze vinden het ook nog eens geweldig om invloed te hebben. Millennials denken graag mee over creatieve en innovatieve oplossingen voor vraagstukken rondom o.a. sales, technologie, marketing, diversiteit, recruitment etc. Reverse mentoring is dus volkomen logisch en ongelooflijk waardevol!

Programma

Middels een reverse mentoring programma worden seniors/ managers gekoppeld aan young professionals die graag in de rol van mentor stappen. Reverse mentoring kan op verschillende manieren worden ingevuld. Samen met de klant bouwen wij het passende programma en hebben wij een faciliterende rol. Het traject begint met een gezamenlijke kick-off sessie en een training voor mentor en mentee, om het programma energiek en solide af te trappen!

Wat

Het Reverse mentoring programma start met een gezamenlijke kick-off training voor mentoren (de young Professionals) en mentees (de managers). In deze kick-off geeft de organisatie de ‘why’ en de opbouw van het programma aan. Wij faciliteren de sessie en delen best practices van reverse mentoring programma’s en uiteraard de benefits. De mentor/ mentee rollen worden uiteengezet, de kaders gedeeld en we staan stil bij vertrouwelijkheid en verwachtingsmanagement. Vervolgens splitst de groep zich op en vinden er 2 parallelle trainingen plaats.

  • Training vaardigheden en attitude voor mentees. Want wat kun je tegenkomen wanneer je je door een young professional laat mentoren? Hoe haal je er het meeste uit? Wat voor attitude/ intentie past daarbij?
  • Training voor de mentoren, de young professionals. Hoe positioneer je jezelf? Hoe open je een gesprek? Hoe blijf je bij jezelf? Do’s en don’ts, onzekerheden etc.

Na afloop van de parellel trainigen sluiten we de kick-off weer gezamenlijk af en plannen de mentoren en mentees meteen hun eerste gesprek in.

Belang van draagvlak

Essentieel is dat de organisatie en seniors/ managers ook daadwerkelijk openstaan voor de input van jong. Een basis van veiligheid en vertrouwen is nodig om de openheid te creëren, zodat de kern geraakt wordt en nieuwe ideeën kans krijgen. Gewoon ‘voor de lol’ of window dressing brengt eerder schade aan dan dat het goed doet. Indien je als organisatie oprecht luistert naar de frisse kijk en ideeën van jong en deze oppakt, dan creëer je een enorme kans om te groeien en je concurrentie voor te blijven!

Wie

Reverse mentoring is voor elke organisatie die het talent van hun Millennials wil benutten en inzetten voor persoonlijke ontwikkeling en organisatievernieuwing in de breedste zin des woords.

Resultaat

Reverse mentoring zorgt voor waardevolle nieuwe inzichten en energie bij zowel jong als oud. Na de training is iedereen geëquipeerd om de mentor gesprekken zo efficiënt en nuttig mogelijk te laten verlopen, met maximale toegevoegde waarde.

De training draagt bij aan inclusieve gedrags- en gesprekskills en versterkt tot slot het wederzijdse netwerk tussen starters en ervaren medewerkers.

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp generaties en benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij vinden het altijd leuk om samen van gedachten te wisselen. Wil je dat wij contact met jou opnemen, klik dan op contact, dan hoor je snel van ons!