Een Future Proof Generatie Mix
16425
post-template-default,single,single-post,postid-16425,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Een Future Proof Generatie Mix

Een Future Proof Generatie Mix

Generaties staan kritisch tegenover elkaar, maar hebben elkaar vooral veel te bieden, meent sociaal psycholoog Kim Jansen. “De jonge generatie is de sleutel tot vernieuwingen. Maar de echte sleutel zit ‘m in de mindset van de beslissers. Die moeten de ruimte bieden.”

Aanboren van potentieel
Elke generatie heeft bepaalde talenten, maar ook bepaalde valkuilen. “De jonge generatie is opgevoed om kritisch na te denken en is gestimuleerd om te doen wat je hart je ingeeft.” Ze komen kritisch de arbeidsmarkt op en haken af bij verouderde patronen en processen, betoogt Jansen. “Als ze horen ‘zo doen we het altijd’ denken ze: houd maar op, terwijl generatie X juist heel erg gewend is om zich aan te passen en te voegen in het geheel. Generatie Y kan dat niet. Oudere generaties zien zich daarin alleen maar bevestigd in hun vooroordeel over de verwende millennial.” Het gevolg is dat generaties in elkaars ‘allergie’ zitten.

“Boomers en millennials hebben allebei enorme talenten en kracht, maar zien die niet van elkaar. Ze staan niet open voor elkaar.” Daarmee vergeten ze elkaars potentieel aan te boren. “Het ‘mooie’ is dat we op het punt zijn beland dat er problemen zijn. Mensen zien inmiddels wel dat de cultuuromslag móet. Je ziet goede jonge krachten die weglopen, terwijl je dat niet wilt.”

Frisse kijk
In de transitie die de administratie- en accountancybranche doormaakt, kan de nieuwe generatie het breekijzer zijn om te innoveren en nieuwe verdienmodellen aan te boren. “De aanstormende generatie is in potentie altijd een vernieuwer, is meer in contact met veranderingen in de wereld. Twintigers hebben een frisse kijk, zitten niet vast aan de manieren waarop iets altijd al gebeurt. Om daar profijt van te trekken, moet je als organisatie wél openstaan voor die nieuwe ideeën,” benadrukt Jansen.

Lees verder in het volledige artikel.
&GO, jaargang 1, uitgave 1 2020

Voor ondernemers en adviseurs in de administratieve en fiscale sector