2 beslissers, 8 belanghebbenden
33
post-template-default,single,single-post,postid-33,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

2 beslissers, 8 belanghebbenden

2 beslissers, 8 belanghebbenden

Ere wie ere toekomt. Sander Schimmelpenninck heeft maandag 26 april in de Volkskrant een steengoede column geschreven; ‘de economie is geen rechtse hobby’. Door zijn verhaal zijn er bij mij kwartjes gaan vallen. Zijn inzicht en input heeft mij dit artikel doen schrijven.

Meer generaties dan ooit

In onze maatschappij leven we nu met maar liefst 8 generaties! Meer dan ooit. We worden namelijk steeds ouder. Van oud naar jong:

  1. Vooroorlogse generatie (95 tot 110 jaar)
  2. Stille generatie (80 tot 95 jaar)
  3. Babyboomers (65 tot 80 jaar)
  4. Generatie X (50 tot 65 jaar)
  5. Pragmaten (35 tot 50 jaar)
  6. Millennials (20 tot 35 jaar)
  7. Generatie Z (5 tot 20 jaar)
  8. Generatie Alpha (<5 jaar)

Het is echter niet zo dat het aantal generaties die de grote beslissingen nemen navenant verruimen. Op dit moment zijn het vooral Generatie X en Pragmaten die de beslissingen nemen. 2 generaties die voor henzelf en 6 andere generaties bepalen wat er gebeurt. Is dat een probleem? Ja.

De blinde vlek van de beslissers

Generatie X en Pragmaten zijn opgegroeid in tijden van groeiende welvaart. Zij hebben relatief stabiele jaren gekend. Bij Generatie X zit het in de genen om voor anderen te zorgen. Pragmaten zijn over het algemeen meer op zichzelf gericht, maar de laatste tijd zie je ook bij de hoogopgeleide Pragmaten een kentering naar meer zorgzaamheid en verbondenheid. “Welzijn moet voor welvaart gaan!” Prachtige insteek natuurlijk, maar op dit moment ook gevaarlijk. De beslissers hebben, om mensenlevens te redden, de economie zo goed als stil gelegd. Ogenschijnlijk mensgerichtheid, echter het tegenovergestelde zal het resultaat zijn. Het is niet ondenkbaar dat de maatregelen aan meer mensen schade gaan toebrengen dan Covid-19 dat zou kunnen.

De pijn van een recessie

Velen voorspellen dat de economische schade groter zal zijn dan in de jaren 30. En het zijn vooral de jonge generaties (Millennials, Generatie Z en Generatie Alpha) die de pijn gaan voelen. Generaties die economisch sowieso al op achterstand staan. Zij hebben door hun leeftijd op dit moment geen beslissingskracht en weinig in de melk te brokkelen. Alsmede de gepensioneerde oudste generaties (Babyboomers, Stille Generaties en Vooroorlogse generatie); dé doelgroep van Covid-19. En het zijn deze oudste generaties die een stuk rationeler en realistischer in de wedstrijd zitten. Terwijl zij degenen zijn die fysiek in gevaar zijn, hoor je hen zeggen: “Hou op en laat de economie doordraaien!” In tegenstelling tot Generatie X en Pragmaten weten zij namelijk wel hoe groot de pijn van een recessie kan zijn.

Donker toekomstscenario

Een gechargeerd, ongezouten en ongenuanceerd toekomstscenario: Millennials en Generatie Z zitten werkloos en onzeker bij hun ouders èn door hun ouders op de bank. De mindset-, systeem- en klimaatverandering die doorgevoerd zou worden door de jongste generatie is tot stilstand gekomen. Geen slagkracht, want in armoede kun je weinig verandering bewerkstelligen. Dat weten de oudste generaties als geen ander. Zij laten straks vanaf gene zijde een traan om de jongste generaties. “Hadden wij en zij het in 2020 maar voor het zeggen gehad.”

Artikel op LinkedIn