Generatief updaten
16951
post-template-default,single,single-post,postid-16951,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Generatief updaten

Generatief updaten

Ik hoorde van Rutger Bregman laatst de quote “All change is generational change. You just have to wait for people to die.” Geestig en tegelijk natuurlijk dieptreurig. Dit is wat er vaak gebeurt. Wachten tot bepaalde vastgeroeste bepalers het toneel verlaten. Verandering kan sneller. Juist middels het benutten van de generatiediversiteit!

5 generaties op de werkvloer

We hebben de komende jaren te maken met een bijzondere verschuiving. De laatste babyboomers zwaaien af (nu 66 tot 81 jaar) en intussen komt Generatie Z (nu 6 tot 21 jaar) stilletje aan de arbeidsmarkt op. Samen met Generatie X, Pragmaten en Generatie Y bevinden we ons voor een aantal jaar met maar liefst 5 generaties op de werkvloer. Een generatiediversiteit die we niet eerder hebben meegemaakt!

Effect van generatiewisseling

Vanuit de generatieleer betekent deze periode tevens dat alle generaties halverwege de overgang zijn naar een volgende levensfase en deze op eigen wijze invulling geven. Het effect van een generatiewisseling op de omringende cultuur wordt in deze periode merkbaar. De babyboomers worden de nieuwe ouderen, Generatie X de nieuwe senioren, Pragmaten de nieuwe leiders (lees: beslissers en cultuurbepalers), Generatie Y de nieuwe medioren en Generatie Z de nieuwe junioren.

Fixed vs. fluïde

Wat gaan we in organisaties merken? Kort door de bocht gaan we voelen dat er een groot verschil is tussen de fixed mindset van de oudere Generatie X en Pragmaten en de fluïde mindset van de jongere Generatie Y en Z. Wat bedoelen we hiermee? Bij de fixed mindset kun je denken aan woorden zoals: Ratio, stevigheid, moeten, controle, kaders, vasthouden, structuur. Bij fluïde aan woorden als: Emotie, souplesse, kunnen, loslaten, organisch, veranderen, chaos. Kort gezegd, de ‘profit & power’ mentaliteit vs. de ‘purpose & pleasure’ mentaliteit.

Groeiende generatiekloof

De kloof op de werkvloer is al merkbaar, maar wordt mogelijk nog ongemakkelijker. Jonge medewerkers die vroegtijdig de organisatie verlaten om voor zichzelf te beginnen of bij een start-up te werken. “Ik ben met bombarie binnengehaald om te ‘ondernemen’. Wat blijkt? Trage besluitvorming en mijn ideeën worden niet opgepikt. De groeten. Conflicten, ergernissen en energieverlies op de werkvloer “Waarom moet het altijd zo moeilijk, wat nou…zo werkt het hier nou eenmaal!”. Leidinggevenden die met hun handen in het haar zitten “Hoe stuur ik deze grillige losgeslagen verwende snotneuzen in hemelsnaam aan?!”

Zonder wrijving, geen glans

De groeiende kloof tussen de gevestigde orde en de cultuurvernieuwende youngsters is een kans. Elke nieuwe generatie zorgt dat de cultuur bij de tijd blijft door nieuw gedrag tot uitdrukking te brengen en zorgt dus voor de nodige evolutie in organisaties. Denk aan: jobhoppen, niet tijd- en plaatsgebonden werken, staand vergaderen. Nieuw gedrag negeren of de kop in drukken is zinloos, want het komt vroeg of laat toch wel tot uiting. Je kunt het updaten van je telefoon wel heel lang uitstellen, maar updaten moet je…anders loopt je device vast. En na een update denk je vaak “oh, verdomd…dit is eigenlijk best wel handig!”. In organisaties werkt het niet anders! 🙂

Artikel op LinkedIn