Generaties tijdens Corona
20
post-template-default,single,single-post,postid-20,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Generaties tijdens Corona

Generaties tijdens Corona

Ieders woon-, werk- en relationele situatie heeft nu een enorme impact op hoe mensen deze tijd beleven. Sommigen hebben een vitaal beroep en maken overuren, anderen hebben van de één op andere dag helemaal geen werk meer. Alleenstaanden ervaren de stilte in huis, ouders met jonge kinderen zitten in de herrie. Ik spreek mensen die zeggen “voor mij is er niet zoveel veranderd” en ook mensen die zeggen “mijn leven heeft nog nooit zo op z’n kop gestaan”.

Generatie- en levensfaseverschillen komen ook scherper naar voren. En elke generatie stuit in deze Corona crisis tegen specifieke uitdagingen:

Stille generatie (80 tot 95 jaar): DE doelgroep van het virus. Zij zijn terecht bang om ziek te worden en aan de gevolgen van Corona te overlijden.
Babyboomers (65 tot 80 jaar): Missen het actief bezig en betrokken kunnen zijn zoals oppassen op de kleinkinderen, de bridge club, aqua fitness etc.
Generatie X (50 tot 65 jaar): Maken zich grote zorgen om hun ouders en vinden het frustrerend om de taak als mantelzorger enkel digitaal te kunnen oppakken.
Pragmaten (35 tot 50 jaar): worstelen met alle petten die ze op hebben: thuis doorwerken, 24/7 ouder zijn en tegelijk lesgeven aan hun kinderen. Stress alom.
Generatie Y (20 tot 35 jaar): Voelen zich eenzaam (zeker de singles). Hun drukke sociale leven valt ineens weg en bevinden zich tussen de 4 muren van hun doorgaans kleine woning.
Generatie Z (5 tot 20 jaar): Vervelen zich stierlijk. Zijn gewend aan een dynamisch leven. Het fysieke entertainment maakt plaats voor stilte en die komt hard aan.
Generatie Alpha (nu < 5 jaar): Gevoelig voor sfeer. Zij pikken de onzekerheid en spanning bij hun ouders op en raken zelf ook van de leg.

We worden allemaal geconfronteerd met specifieke uitdagingen en aanverwante emoties. En dan nu natuurlijk de vragen: wat kunnen we hiermee? Hoe lossen we dit op? Wat nu?! De uitgelezen kans om te oefenen met observeren ipv panikeren. Vol verwondering te aanschouwen wat zich voordoet. De volgende mindset helpt: “Goh, dit heb ik niet eerder zo meegemaakt. Dit is dus wat er met me gebeurt. Boeiend.” Dit klinkt natuurlijk als ‘getver, psychologen taal’. Maar hoe meer je je verzet…hoe moeilijker het wordt. Laat het gebeuren, berust, accepteer, omarm. En maak het beste van de situatie die er nu is.

Stille generatie (nu 80 tot 95 jaar): Luister geruststellende muziek
Babyboomers (nu 65 tot 80 jaar): Lees meeslepende boeken
Generatie X (nu 50 tot 65 jaar): (Video)Bel met collega’s, vrienden en familie
Pragmaten (nu 35 tot 50 jaar): Focus op thuis en leg de lat laag
Generatie Y (nu 20 tot 35 jaar): Volg online cursussen tbv persoonlijke ontwikkeling
Generatie Z (nu 5 tot 20 jaar): Speel spelletjes en (onder 12) ga naar buiten
Generatie Alpha (nu < 5 jaar): Slaap zoveel mogelijk ????

Artikel op LinkedIn